zaterdag 3 september 2016

VILTEN uitleg

Onlangs was ik op pinterest aan het rondneuzen en zag de ongelofelijkste naaldgevilte poppetjes voorbijkomen.

Bron: https://www.etsy.com/nl/shop/NatalyArtWool?ref=l2-shopheader-name
Wie pinterest niet kent is het toch de moeite om een keertje rond te kijken!!! Pinterest is een website waar je een gratis profiel kan aanmaken en je zonder problemen uren kan rondkijken naar al de onderwerpen die jij hebt aangeduid. Je kan zelfs al zonder een profiel aan te maken al uren ronddwalen op Pinterest en voor je het weet is het midden in de nacht.

KLIK HIER als je via mijn persoonlijke pinterestpagina eens een kijkje wil nemen.

Wat houdt het naaldvilten nu juist in?

Naaldvilten (het woord zegt het al zelf) het vilten van wol met een speciale naald.
De meeste mensen die het woordje vilten horen denken meestal ook gelijk ineens aan:

  • wol
  • water
  • zeep

Meestal is deze combinatie fantastisch goed om te kunnen vilten. vb => Als men een paar sokken breidt (met wol die men kan vilten door deze te laten schrikken tijdens het wassen) en deze nadien in de wasmachine steekt komen deze sokken er helemaal gevilten uit.
Dit komt doordat de wol gewassen wordt met water en zeep op ongeveer zo een 30°C en nadien met koud water wordt gespoeld. Doordat de wol eerst de lekkere warmte voelt en nadien ineens wordt gespoeld met koud water gaat de wol 'Schrikken'. Hier bedoel ik mee dat de wol gaat in elkaar klitten en een beetje gaat krimpen.

Deze viltmethode heb je niet nodig bij het vilten van kleinere voorwerpen zoals: Kleine poppetjes of sleutelhangers, ...

Wat heb ik er voor nodig?

  1. Wol 

  2. Viltnaalden => Fijn, middel of grof.  
  3. Prikmatje 
  4. Naaldvilthouder => Voor 1 of meerdere naalden
  5. Borstelmat => Niet echt nodig. (Als men naalden koopt zitten deze altijd op een prikmatje.)
Hoe ga je te werk?

  1. Leg al je materialen allemaal mooi voor je op de tafel inclusief plakkertjes om je vingers mee te verzorgen. Werk op een ondergrond dat vuil mag worden. vb een tafelkleed of een plastic leggen op de tafel. Waarom is dit nodig? Terwijl je aan het vilten bent komen er gelijk ook allemaal stukjes wol los. Op de moment zelf zie je het niet maar eens je je tafel wil proper maken zie je dat heel je vaatdoek vol hangt met wol, en dan zie je pas hoeveel wol er rond vliegt tijdens het vilten.
  2. Weet al voor je begint te vilten welk voorwerp dat je wil maken en zoek een voorbeeld op via internet of in viltboeken. Als het je eerste keer zou zijn ben je zonder voorbeeld verloren. 
  3. Zorg dat je weet welke soort naald je nodig hebt. Fijn, middel of grof. En steek deze op een Naaldvilthouder. Hier kan je ook kiezen om met 1 of meerdere naalden te werken. Als het de eerste keer is raad ik je aan om te beginnen met 1 naald. Moet je nu toch een te groot oppervlak vilten kan je toch beter met ongeveer 4 naalden tegelijk vilten. De hoeveelheid naalden hangt natuurlijk af van het oppervlakte dat je moet vilten. 
  4. Leg je borstelmat of prikmatje voor je.
  5. Neem een plukje wol en begin met vilten.
  6. Door de wol op een bepaalde manier vast te houden kan je bepalen hoe de vorm van je voorwerp eruit zal zien.
  7. Als je voorwerp klaar is kan je deze nog altijd vastmaken aan een sleutelhangerringetje en heb je weer wat meer voor aan die te volle sleutelbos bij te hangen :-)
Op zondag 11 September komt er een blogpost online waarbij ik aan de hand van een voorbeeld een gevilte paddestoel maak. Zo kunnen jullie een heel simpel maar heel schattig paddenstoeltje maken om te beginnen met vilten. Leg tegen dan de plakkertjes al maar klaar!

Groetjes Isabelle H x x x 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten