zondag 11 september 2016

Gevilte paddenstoel

Op 3 september had ik een blogpost op de blog gezet over het vilten. KLIK HIER  als je deze nog niet gelezen zou hebben.
Vandaag laat ik jullie zien hoe je simpelweg van een propje wol een mooie paddenstoel kan maken. 


Ik leg stap per stap uit wat je juist moet doen en hoe je de vormen van de paddenstoel bekomt.
Doordat je met een naald ( met weerhaakjes ) in de wol prikt gaat de wol in elkaar blijven haken en zo krijg je van een propje wol een vormpje. 


1. Wat heb je juist allemaal nodig?


Leg al je materiaal voor je op tafel en werk op een ondergrond dat vuil mag worden.
Zelf heb ik 3 soorten wol gebruikt om de paddenstoel mee te maken. Al mijn materialen komen van winkel Pipoos en alles bij elkaar was ik ongeveer zo een 30 euro kwijt. 



2. Het stammetje


Om het stammetje van de paddenstoel te maken heb je een klein propje witte wol nodig. Je rolt de witte pluk wol op tot je een worstje krijgt, te zien op de foto hieronder.


Nu je de wol hebt opgerold kan je beginnen prikken. Pas vooral op voor je vingers!
Het is normaal dat de wol een klein beetje komt vast te zitten in het prikmatje maar kan helemaal geen kwaad. Je moet de wol een beetje uit het prikmatje trekken maar dat is niet erg. Als je een borstelmat hebt om te vilten heb je dit probleem niet. Aangezien de prikmatjes altijd bij de naalden worden bij verkocht vind ik het nogal stom om een borstelmat aan te schaffen. Een naald gaat ook niet altijd heel lang mee dus op de duur heb je nog prikmatjes op overschot.


Nu je al goed geprikt hebt kan je zien dat de wol in elkaar komt te klitten wat natuurlijk de bedoeling is. Kijk op de foto hieronder.




Rol de wol terug op en begin terug met het prikken van de wol.


Op de foto hierboven kan je duidelijk zien waar ik al veel geprikt heb en waar niet. De onderkant van het stammetje is al een stukje steviger dan de bovenkant. Nu moet ik nog de rest van het stammetje goed doorprikken zodat het stammetje stevig genoeg is om te kunnen blijven rechtstaan.


Ziezo mijn stammetje is klaar!

3. Het hoedje


Nu moet je een plukje van de rode wol nemen in verhouding met het stammetje.
Neem de buitenkantjes van de rode wol en trek deze allemaal voorzichtig naar het midden zodat je al een beetje de vorm hebt van het hoedje van de paddenstoel.


Begin voorzichtig te prikken maar prik niet helemaal door het hoedje heen, anders wordt het een dun stevig rondje. Het hoedje moet nog niet helemaal perfect in vorm zijn want we gaan er toch nog een laagje wol rond doen om het meer de vorm te geven van een paddenstoel.


Nu we klaar zijn met het rondje nemen we terug een stukje wol om deze er rond te doen.





Begin weer voorzichtig te prikken maar prik niet door heel het hoedje heen want direct moeten we de vorm in het hoedje maken.


Vergeet ook niet de zijkantjes van het hoedje te prikken om een mooie ronding te maken.

Draai het hoedje om want de kant waar we hele tijd hebben in geprikt is de onderkant. We gaan nu beginnen te prikken in de bovenkant om de vorm te maken. Zoals hieronder op de foto zie je dat ik in de bovenkant knijp, draai het hoedje nu nog eens een kwartslag en doe dit opnieuw zodat men een puntje krijgt.




Zo de vorm begint er al een beetje in te komen. Als je wil kan je er nog altijd een stukje wol overprikken om het totsje op de bovenkant beter te laten uitkomen. Prik ook een beetje schuin in het hoedje terwijl je met je vingers op het puntje knijpt.
Nu het hoedje klaar is kan je beginnen met de witte bolletjes die er nog op moeten gezet worden.

4 De bolletjes



Maak van de plukjes witte wol bolletjes en begin te prikken. Deze bolletjes worden uiteindelijk witte kleine platte rondjes die je makkelijk kan bevestigen op het hoedje.
Als je je wit bolletje mooi genoeg vindt kan je al het pluizige wol er af knippen en heb je een mooi rondje. 
Bevestig alle bolletjes op het hoedje.

5. Het stammetje aan het hoedje bevestigen.


Ik heb er voor gekozen om 3 bolletjes op het hoedje te zetten. Nu men een steeltje hebt en een hoedje moeten deze natuurlijk nog aan elkaar bevestigd worden.


Leg het hoedje omgekeerd en zet het stammetje er op. Prik nu gewoon met je naald door de witte en rode wol tegelijk en je gaat zelf voelen dat deze heel snel in elkaar gaan haken. Prik wel genoeg met je naald zodat je er zeker van bent dat deze goed aan elkaar bevestigd zijn.


Zo nu heb je een afgewerkt paddenstoeltje. 


Heel gezellig om je huis mee te versieren nu het stilletjes aan richting herfst gaat. 
Hopelijk was deze blogpost duidelijk genoeg. 
Moest je nog met vragen zitten mag je me altijd contacteren door een mailtje te sturen naar het mailadres sewingandstuffbyisabelle@hotmail.com

Groepjes Isabelle H
x x x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten